Kurser

Barndans

Genom danssagor för de yngsta barnen tar vi fram förmågan att ta in känslan i musiken och på ett lekfullt sätt ta fram dansteknikens grunder. Målet är att utveckla barnets koncentration och rums-/kroppsmedvetenhet, engagera barnen i en berättelse, bygga upp självförtroende och utveckla färdigheter.

Vi tränar och utvecklar balans, koncentration, förmågan att tolka musik och röra sig till en rytm. Barnen dansar i sagornas värld, en magisk värld fylld av fantasi och skratt

Klädsel: Bekväma kläder som barnet känner sig fin i. Strumpor eller danssko. Uppsatt hår. (mer info ges vid första danstillfället)

 

Barnyoga

I barnyoga får barnen röra på sig, leka, vara kreativa och lära sig enkla verktyg som de kan använda sig av för att må bättre i vardagen. Barnyoga är en prestationsfri zon. Det är en tillåtande plats där barnens välbefinnande ökar genom att de får leka, lära, lyssna och vara precis som de är

Den kanske största skillnaden mellan barnyoga och andra aktiviteter är att det inte finns något tävlingsmoment eller prestation på att det ska se ut eller vara på ett visst sätt. Fokus ligger på att må bra, varva ner och använda kroppen fysiskt samtidigt som fantasin får ett kreativt spelrum. Att låta yogan bli vad den blir helt enkelt.

Yoga för barn kan till exempel göra att barnen blir mer medvetna om sina känslor, får bättre självförtroende och lättare att koncentrera sig. Andra effekter är ökad fysisk smidighet, koordination, balans och mer energi. När barn lär sig teknikerna i yogan kan de precis som vuxna möta livets utmaningar lite lättare, de lär sig vad de kan göra när någon situation känns jobbig,

Vi tränar och utvecklar balans, smidighet, koordination och koncentration

Klädsel: Bekväma kläder, barfota + medtag egen yogamatta

 

Balett

Balett är grunden i nästan all dans. En dansform uppbyggd på positioner och rörelser som är krävande när det kommer till styrka och vighet. Balett är mycket bra för både hållning och kroppskontroll.

Vi tränar och utvecklar hållning, diciplin och utstrålning. Vi lär oss känsla för balett och musikalitet. Dansarna lär sig de grundläggande balettstegen och får jobba med koordinationen genom olika ben-och armrörelser, samtidigt som deras självkänsla stärks.

Klädsel: KLÄDKOD! Tjej/dam: Svart leotard/balettdräkt och vita eller rosa trikåer/strumpbyxor. Balettsko. Uppsatt hår.

Kille/man: svarta tights, vitt linne eller t-shirt. Balettsko

(mer info ges vid första danstillfället)

Vänligen respektera studions klädkod för baletten!

 

Jazz dans

Jazzdans är en scenisk dansstil som i USA under 1900-talet smälte samman klassisk balett med den svarta kulturens rytmik och musik till vad som idag en av de populäraste dansstilarna och ligger grunden till de flesta koreografier i revyer, musikvideor, musikaler och filmer. Dansen kännetecknas av sin energi, känsla och elegans. Det finns en rad olika sorters stilar inom jazz, så som broadway jazz, lyrisk jazz och modernjazz m.m.

Vi tränar och utvecklar uttryck, elegans och hållning. Dansarna lär sig grundläggande teknik, styrka, koordination och smidighet och avslutar klassen med koreografier som skräddarsys efter gruppens förutsättningar.

Klädsel: Åtsittande bekväma kläder så att höfter och knä syns tydligt. Strumpor eller jazz danssko.

Uppsatt hår.(mer info ges vid första danstillfället)

 

Contemporary

Modern dans utvecklades under mitten av 1900-talet och har sedan dess vuxit till en av de dominerande genrerna för formellt utbildade dansare över hela världen.

Modern lyrisk dans/contemporary dans är en flödande, energisk, uttrycksfull dans med stark teknik men med mycket friare rörelser än i baletten

Stilen kan du bland annat se på tv i danstävlingen ”So you think you can dance”

Vi tränar och utvecklar styrka och uttryck i det dynamiska och flytande men också i det energiska och fartfyllda.

Dansarna lär sig floorwork och improvisation med fokus på budskapet i dansen.

Vi dansar till varierad musik med mycket känsla.

Klädsel: Mjuka och bekväma kläder som du lätt kan röra dig i. Ibland behöver läraren kunna se dina knän, därav byxor som sitter åt eller som går att vika upp. Uppsatt hår (mer info ges vid första danstillfället)

 

Streetdance

Streetdance är ett samlingsnamn på dansstilar som uppstått på gator och i klubb-kulturer. Tex.hiphop, house, breaking, popping och locking. I våra streetdance-kurser får du prova på olika street-stilar, både äldre och de nyare. Stilen är personlig och varierar mellan olika lärare.

Hip Hop är en dansstil som i en del av hip hop-kulturen utvecklades i New Yorks förorter på 1980-talet. Det är mycket gung, koordination, musikalitet och cool attityd.

House är en dansstil som utvecklades i underground klubb-kulturen i Chicago och New York på 1980-talet. Det är mycket gung, musikalitet och snabbt fotarbete och har influenser från t.ex. salsa, capoeira och stepp. House var från början en klubbdans och handlade mer om att få in en känsla till musiken och bygga upp en energi snarare än att dansa koreografier, även om det också förekommer.

Breaking är en dansstil som i en del av hip hop-kulturen utvecklades i New Yorks förorter på 1980-talet. Den kallas ibland breakdance som är ett media uttryck men dansarna kallar sig själva b-girls, b-boys. Breaking är en akrobatisk dans med mycket moves nere på golvet men vad som är minst lika viktigt är stil. Allt från hur du presenterar dig själv till att ha stil och originalitet när du dansar.

Locking är en komisk, energisk dansstil, med cartoon-influenser. Den uppkom i USA på 1960-talet. Stilen har namngetts efter den första lockinggruppen ”The Lockers”. Det handlar om att låsa rörelser, d.v.s. ”locka” dem, typiska outfiten för en locking-dansare är färgstark och lite pajasliknande, allt för att framhäva att det är en humoristisk dansstil.

Popping skapades i slutet av 1970-talet och är en illusionistisk streetdance-stil med rötterna i Kalifornien. Grunden i popping är en så kallad ”pop” som innebär att man spänner en muskel snabbt och sedan slappnar av igen. Rätt utfört ser detta nästan ut som om en elektrisk stöt far genom dansarens kropp

Vi tränar och utvecklar musikalitet och coolhet

Klädsel:Mjuka och bekväma kläder som du lätt kan röra dig i. Streetsko, sneakers eller gymnastikskor.

Här är baggy  byxor helt rätt. Uppsatt hår (mer info ges vid första danstillfället)

 

Boys only

En dansklass för enbart killar. En fartfylld lektion med street som grund.

VT19 fokus:breakdance

Breakdance är en dansstil som i en del av hip hop-kulturen utvecklades i New Yorks förorter på 1980-talet. Den kallas ibland breakdance som är ett media uttryck men dansarna kallar sig själva b-girls, b-boys. Breaking är en akrobatisk dans med mycket moves nere på golvet men vad som är minst lika viktigt är stil. Allt från hur du presenterar dig själv till att ha stil och originalitet när du dansar.

Vi tränar och utvecklar musikalitet, styrka, smidighet och coolhet.

Klädsel: Mjuka och bekväma kläder som du lätt kan röra dig i. Streetsko, sneakers eller gymnastikskor.

Här är baggy  byxor helt rätt. Ta med en mössa för snurr på huvud (mer info ges vid första danstillfället)

 

 

 

 

Teater

Under teaterlektionerna arbetar vi med de verktyg en skådespelare behöver för att utvecklas och skapa grunderna i skådespeleri och scenframställning.

Vi arbetar med kroppen, rösten och texten. Vi arbetar med improvisation, karaktärsarbete och olika genrer. Vi pratar om texter, de olika teorierna och tankarna bakom

teater. Med din vilja och önskan är det mesta möjligt.

Vi tränar och utvecklar modighet och fantasi

Klädsel: KLÄDKOD!  Helt svartklädd utan några tryck på kläderna, barfota eller strumpor  

Vänligen respektera studions klädkod för teatern!

 

Yoga

Yoga betyder union och syftar till unionen mellan kropp och medvetenhet. Det finns idag många inriktningar inom yogan.

Yogan vi praktiserar på Dans i Lomma är Hatha och Vinyasa

Tänk på att en avancerad utövare inte är en person som kan gå djupt i avancerade position. En avancerad utövare är någon som ställer sig på mattan med en nivå av mognad, en vilja att lära och en förståelse för gränserna för den egna kroppen.

Vi tränar och utvecklar balans, tålamod, lugn, medvetenhet och får en stark och smidig kropp.

Klädsel: bekväma kläder, barfota. Medtag egen matta